Wednesday, September 5, 2012

Kek Lobak Merah a.k.a carrot cake

Assalam..

semalam birthday en.suami. so tak tau nak beli hadiah apa.. so buat la kek. Hermmm.. nak jadikan cerita.. haha.. punya la lama tak buat kek.. sampai dah lupa dah cemana step2.. salin resepi kemain lagi ringkas2 cam dah terer dah buat.. sekali masa nak buat tu.. aku pi boh sekali butter, gula dengan tepong.. hahaha.. apa lagi.. niat hati tak mo pakai mixer dah terpaksa kluarkan mixer dr kabinet. hadoihnyer pun.. tapi ok la.. jadi la jugak percubaan pertama buat kek tu..siap sekali dengan white frost topping lagi.. dan yg best nyer org puji sedap.. dan malangnya tak dan nak snap gambaq masuk sini.. len kali buat kita snap masuk sini.

ok sini kita share la ek resepi kek tu.

bahan2 untuk kek:
butter seketui (250gm)
gula kastor 1 cawan (kita tak suka manis)
telur 3 bijik
tepung 1 1/2 atau 2 cawan
soda (baking powder) 1 sudu kecik
esen vanilla - 1 sudu kecik
lobak merah 4 bijik (sagat)
walnut (hancurkan) 1 cawan atau kismis atau lain2 yg rasa sesuai nk tambah.

cara:
Pukul Butter dan gula sampai kembang.
masukan telur. pukul lagi sampai kembang
then masukan tepung, soda dan esen vanilla.
pukul sampai sebati semua tepung tu. then masukan lobak dan walnut.

dah siap.
tuang dalam loyang yang disapu mentega atau lapik dengan kertas minyak.
bakar 45 min pada suhu 180C

then untuk topping plak
bahan2:
250 cream cheese (kita pakai tatura sbb dia lembut senang nak pukui)
100gm butter(setengah ketui)
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan gula icing (kita letak 1 cawan lebih skit jer.. tak suka manis)
2 sudu besar susu segar

cara nak buat:
pukul butter sampai kembang (keputihan)
Masukan cream cheese then pukul sampai kembang lagi.
masukan gula icing sikit-sikit. pukul sampai kembang lagi.
tambah susu segar dan esen vanilla pukul lagi sampai puas hati :D

dah siap boleh sapu kat seluruh kek bila kek dah sejuk.

adunan topping ni banyak.. boleh guna untuk 2 bijik kek. :D

sedap
selamat mencuba. :)

No comments: